Doorgaan naar hoofdcontent

Bart ter Woerds en de Liberation Treatment

Twee weken geleden kreeg ik een prachtig artikel in handen van een van de eerste drie Nederlanders die dit jaar de ''Liberation treatment' heeft ondergaan in Polen. Hij heet Bart ter Woerds en is 34 jaar. Polen is het land van Chopin dus dat intrigeert mij mij al. Voor de behandeling ging het erg slecht met Bart. Zijn neuroloog kon niets meer voor hem doen. Hij lag op bed. Hij was gestopt met alle medicijnen omdat hij niet meer geloofde dat die hem konden helpen (komt mij bekend voor). Als laatste redmiddel ging hij naar Polen. De operatie ging goed!! Het effect was prachtig.

Nieuwsgierig heb ik hem opgebeld. Het gaat nog steeds goed met hem. Hij loopt en speelt met zijn kinderen. Bart is een aardige man die gelooft in wat hij zegt. Hij heeft een mooie stem. Hij klinkt als iemand die het, momenteel, als zijn doel ziet om zijn kennis door te geven aan andere MS patiƫnten.

Bart veroordeelt zijn neurologen niet. Hij had alleen het geloof verloren in de huidige medicijnen en heeft de kracht gehad om naar Polen te gaan, De oorlog die de Italiaanse dokter Zamboni met de farmaceutische industrie, de medische wereld, de wetenschap en de politiek heeft ontketend, heeft Bart achter zich gelaten. Hij heeft zijn eigen keuze gemaakt en die pakt goed voor hem uit! Ik realiseer me dat dit voor iedereen anders kan zijn, maar is een eigen keuze!!. Bart wordt heel veel gebeld, iedereen wil zijn vehaal horen, wil van hem weten hoe het zit. Maar hij kan het leven weer aan.

Bart je hebt me aan het denken gezet!

Graag sluit ik af met prelude no 17 van Chopin. Een kenner beschreef hem als ‘omhoog tillend’, prachtig, ook dat gun ik iedereen, ook Bart in deze drukke tijden, en mezelf om van een afstand, weloverwogen, ergens naar te kijken!

Reacties

Angelique zei…
Het heeft eigenlijk helemaal niks met Bart te maken maar hal jij geen kracht uit eten? En dit vraag ik terwijl in een chocolaatje van BROEKMANS in mijn mond steek.
Angel zei…
Ik ben erg nieuwsgierig naar het verloop van de verbeteringen van Bart.

Ik ben me daarin aan het verdiepen daar ik ook MS heb. Ik zie van de medische wereld alleen maar angst verhalen.

Zij reflecteren naar mijn idee alleen hun eigen angst naar ons toe. Dat wil ik graag ombuigen.

Veel succes Bart.

Populaire posts van deze blog

Gelukkig Nieuwjaar, Claudy!  Door Brecht Daams - 11 januari 2021 Ondanks de Corona-lockdown mag Claudy wel bezoek ontvangen, gelukkig. Claudy ontvangt mij met keurig gekamd haar en hele mooie rode sloffen aan. En met veel citaten van haar favoriete filosoof, Cruyff. Elk voordeel heb zijn nadeel, wie zei dat ook al weer? Het is nog lang geen Carnaval, maar ik heb toch twee CD's met carnavalskrakers meegenomen. Het zijn namelijk   Limburgse   carnavalskrakers! Claudy kan de teksten goed verstaan, want het is zelfs Venlo’s! “Iech plƶk veur diech de sjterre”, “Op sjtap mit miene sjat”, en vele andere krakers. De gezellige muziek is een groot succes.  De CD’s zijn niet van mij, ik heb ze geleend en moet ze teruggeven, maar ik zal ze kopieĆ«ren voor Claudy. Laot mĆØr komme! (zo heet ook Ć©Ć©n van de nummers).  In oktober had Claudy zich tot mijn verrassing voorgenomen om in het nieuwe jaar niet meer te roken. Maar nu was ze dat zeer goede voornemen alweer vergeten. Dus nu heeft ze per ongelu

Een heel zwaar leven

Vorige week was ik op bezoek bij Claudy. Ze is binnen Nieuw Unicum verhuisd en woont nu bij een andere groep.  Als ik binnenkom roept Claudy meteen enthousiast: “Hoe is het met jou?” Ze is in een goed humeur. Zelf zegt ze dat ze een heel zwaar leven heeft. Echt heel zwaar. En dat is heel grappig, omdat het een lied van Brigitte Kaandorp is.  Het is binnenkort carnaval en Claudy is al helemaal in de stemming. Ze zingt enthousiast een Limburgse carnavalskraker. Eerst denk ik dat Claudy onverstaanbaar praat, maar dat is het niet. Ze zingt in het Limburgs en dat versta ik niet. Gelukkig wil Claudy het wel voor me vertalen. In het Nederlands gaat het zo: Bij ons in het straatje  Daar ging eens een praatje Dat Coba van Kret van Bertram Ging trouwen met Doris die 70 jaar is En niemand die snapt er wat van. Dat doet ‘m het voorjaar Dat ligt aan het lenteweer Want alles wat jong is Och dat vrijt zo graag Tatatata! Tatatata! In het Limburgs klinkt het beter